Jaunyn
0.00  0

Krepšelis

Krepšelyje nėra produktų.

Cholesterolio kontrolė mitybos pagalba

Cholesterolio kontrolė mitybos pagalba

Cholesterolis yra natūrali medžiaga, esanti kiekvienoje žmogaus kūno ląstelėje. Tai riebalinė medžiaga, kuri atlieka daugybę svarbių funkcijų, jis dalyvauja formuojant ląstelių membranas bei yra atsakingas už hormonų gamybą (pavyzdžiui, estrogeno ir testosterono), vitamino D sintezę bei tulžies rūgščių, būtinių riebalų virškinimui, formavimą. Cholesterolis yra būtinas normaliam kūno funkcionavimui, tačiau jo perteklius gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Cholesterolis dažnai laikomas „bloguoju“, kai kalbame apie jo perteklių kraujyje. Kraujyje cholesterolis cirkuliuoja susijungęs su baltymais, sudarydamas lipoproteinus. Yra du pagrindiniai lipoproteinų tipai: mažo tankio lipoproteinai (MTL), dar vadinami „bloguoju“ cholesteroliu, ir didelio tankio lipoproteinai (DTL), kurie žinomi kaip „gerasis“ cholesterolis. MTL cholesterolis gali kauptis ant kraujagyslių sienelių, sukeldamas jų susiaurėjimą ir didindamas širdies ligų riziką. Priešingai, DTL cholesterolis padeda pašalinti MTL cholesterolį iš kraujagyslių, todėl yra laikomas naudingu sveikatai.

Kodėl svarbu kontroliuoti cholesterolį?

Kontroliuoti cholesterolio lygį yra itin svarbu norint išvengti daugelio sveikatos problemų. Pagrindinė padidėjusio cholesterolio rizika yra širdies ir kraujagyslių ligos, kurios yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. Kai cholesterolio lygis kraujyje yra per aukštas, ypač „blogojo“ LDL cholesterolio, jis gali kauptis arterijose, suformuodamas aterosklerozines plokšteles. Šios plokštelės gali susiaurinti arba užblokuoti kraujagysles, trukdydamos normalią kraujotaką. Tai gali sukelti įvairias sveikatos problemas, pavyzdžiui, koronarinę širdies ligą, insultą, periferinių arterijų ligą.

Širdies ligos, pvz., koronarinė širdies liga, yra viena dažniausių mirtingumo priežasčių pasaulyje. Aukštas cholesterolio lygis yra vienas pagrindinių veiksnių, didinančių širdies priepuolio riziką. Kitos su cholesteroliu susijusios problemos apima insultą, kuris gali įvykti, kai užsikimšusios kraujagyslės trukdo kraujui patekti į smegenis.

Todėl labai svarbu stebėti ir kontroliuoti cholesterolio lygį kraujyje, siekiant užkirsti kelią šioms rimtoms sveikatos problemoms. Reguliarūs cholesterolio tyrimai ir subalansuota mityba gali padėti išlaikyti sveiką cholesterolio lygį ir sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Mitybos poveikis cholesteroliui

Padidėjusio cholesterolio problema neatsiranda dėl vieno konkretaus produkto vartojimo. Dažnai skirtingi specialistai kaltina vien cukrų, kiti akcentą deda ant perteklinio riebalų vartojimo, o tretieji klaidina žmones skatindami nevartoti produktų kurių sudėtyje yra cholesterolio – pavyzdžiui kiaušinių ar krevečių.

Tačiau kai kalbame apie organizmą dažniausiai dalykai veikia kompleksiškai ir vieno kalto produkto nėra. Siekiant sureguliuoti cholesterolio lygius organizme, tikrai nereikia atsisakyti kiaušinių. Daugybė mokslinių tyrimų įrodė, kad blogasis cholesterolis organizme kyla dėl kelių priežasčių: perteklinis sočiųjų riebalų vartojimas, trans-riebalai, kurių gauname su smarkiai perdirbtu maistu ir pridėtinis cukrus. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad ne visi sotieji riebalai yra vienodi, naujausi mokslinai tyrimai parodė, kad sotieji riebalai esantys rauginto pieno produktuose neturi įtakos blogojo cholesterolio lygiams organizme. Todėl tokie produktai kaip natūralus jogurtas, ilgo brandinimo sūriai ar net fermentinis sūris gouda  – tikrai gali būti racione, žinoma, saikingais kiekiais. Kai tuo tarpu gyvulinės kilmės riebalai iš mėsos ar sviesto  – turi būti vartojami itin saikingai.

  • Sotieji riebalai ir transriebalai. Maistas, kuriame gausu sočiųjų riebalų (pavyzdžiui, riebios mėsos, sviesto, sūrio) ir transriebalų (dažnai randamų perdirbtuose maisto produktuose, kepiniuose, margarine) gali padidinti LDL cholesterolio kiekį kraujyje. Transriebalai yra ypač kenksmingi, nes jie ne tik didina „blogojo“ cholesterolio kiekį, bet ir mažina „gerąjį“ cholesterolį, taip sukeldami dvigubą pavojų širdies sveikatai.
  • Mažai skaidulų turinti mityba. Skaidulos, ypač tirpios skaidulos, padeda sumažinti cholesterolio lygį, „surišdamos” jį žarnyne ir pašalindamos iš organizmo. Dieta, kurioje trūksta skaidulų, gali skatinti cholesterolio kaupimąsi kraujyje.
  • Perdirbtas maistas ir cukrus. Maistas, kuriame gausu perdirbtų angliavandenių ir cukraus, gali didinti trigliceridų kiekį kraujyje ir sumažinti HDL cholesterolio lygį, taip padidindamas širdies ligų riziką.
  • Nepakankamas antioksidantų ir sveikų riebalų suvartojimas. Maisto produktai, turintys mažai antioksidantų ir sveikų riebalų (pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgštys), gali prisidėti prie uždegiminių procesų, kurie skatina cholesterolio kaupimąsi arterijose.

 

JAUNYN MITYBOS PLANAS „CHOLESTEROLIO KONTROLĖ”

JAUNYN siūlo naują požiūrį į cholesterolio kontrolei palankią mitybą, todėl mitybos ir sveikogs gyvensenos gidas „Cholesterolio Kontrolė“, atspindi naujausią mokslinę informaciją bei „Harvard Medical School” ir „Stanford School of Medicine” rekomendacijas. Paskutiniai moksliniai tyrimai įrodo, kad tinkama mityba gali reikšmingai sumažinti cholesterolio lygį ir širdies ligų riziką. Todėl JAUNYN planas apima sveiką maistinių medžiagų balansą, skatina vartoti daugiau skaidulų turinčių maisto produktų ir riboti sočiųjų bei tran-sriebalų suvartojimą. Individualizuotas požiūris užtikrina, kad kiekvienas klientas gaus optimaliai subalansuotą mitybą, atsižvelgiant į jų fizinę būklę ir tikslus. Mitybos planas ne tik padės sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, bet ir skatins teisingų mitybos įpročių formavimą, bendrą sveikatos gerinimą bei ligų prevenciją.

Pagrindiniai mitybos plano „Cholesterolio Kontrolė” principai

  • Subalansuotas angliavandenių, baltymų ir riebalų santykis, kuris padeda išlaikyti stabilų energijos lygį ir kontroliuoti cholesterolio kiekį. Angliavandeniai yra daugiausia sudaryti iš sveikų, pilnavertiškų šaltinių, tokių kaip viso grūdo produktai, vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu polifenolinių junginių ir antioksidantų.
  • Optimalus maistinių riebalų balansas. Plane skiriamas ypatingas dėmesys sveikiesiems nesotiesiems riebalams, tokiems kaip mononesotieji ir polinesotieji riebalai, kurių gausu avokaduose, riešutuose, sėklose ir žuvyje. Šie riebalai padeda sumažinti „blogąjį“ cholesterolį ir padidinti „gerąjį“ cholesterolį, taip prisidedant prie sveikos širdies ir kraujagyslių sistemos.
  • Pakankamas skaidulų kiekis. Plane įtraukta daug maisto produktų, turinčių tirpių skaidulų, tokių kaip avižos, pupelės, linų sėmenys ir vaisiai. Tirpios skaidulos yra ypač svarbios cholesterolio kontrolei, nes jos padeda „surišti” cholesterolį žarnyne ir pašalinti jį iš organizmo, taip mažinant jo kiekį kraujyje.
  • Vitaminai ir mineralai. Plane taip pat užtikrinamas pakankamas vitaminų ir mineralų kiekis, kurie yra būtini sveikai širdies ir kraujagyslių sistemai. Ypač svarbūs yra B grupės vitaminai, kurie padeda sumažinti homocisteino lygį kraujyje, bei antioksidantai, tokie kaip vitaminas C ir E, kurie apsaugo nuo oksidacinio streso.
  • Natūralūs probiotikai ir polifenoliai. Plane skiriamas ypatingas dėmesys maisto produktams, turintiems natūralių probiotikų ir polifenolinių junginių, kurie palaiko sveiką žarnyno mikroflorą ir sumažina uždegimą. Tokie produktai kaip jogurtas, kefyras, uogos ir žalioji arbata yra puikus šių medžiagų šaltinis.

Klientės atsiliepimas

„Iš ties šitas mitybos planas labai spalvingas bei stebina skonių deriniais apie kokius nebūčiau pagalvojusi. Be to, šie patiekalai lengvai padeda pasiekti sotumą. Neslėpsiu, ne visomis dienomis pavyksta jo pilnai laikytis, paruošti valgius pritrūksta kartais laiko, bet jau daugelį patiekalų esu gaminusi, tai principai tikrai aiškūs, kad ir keičiant receptus. Ką su šituo planu pastebėjau, kad atsiranda sotumas, jau žinau, kada gana maisto, taip pat energijos padaugėjo, nebėra mieguistumo po pietų. Grynai iš techninės pusės – prieš mėnesį dariausi kraujo tyrimus – bendras chol., DTL ir TG grįžta į normą, net gydytoja pagyrė!” – Genutė

Cholesterolio kontrolė yra itin svarbi norint išvengti rimtų sveikatos problemų, tokių kaip širdies ligos ar insultas. Mityba atlieka esminį vaidmenį palaikant optimalų cholesterolio lygį kraujyje, todėl JAUNYN mitybos ir sveikos gyvensenos gidas „Cholesterolio kontrolė“ yra puikus pasirinkimas tiems, kurie siekia sumažinti cholesterolio kiekį ir pagerinti bendrą savijautą bei gyvenimo kokybę. Neatidėliokite – atlikite testą jau dabar ir pradėkite kelionę geresnės savijautos link!

Daugiau apie mitybos planą „Cholesterolio kontrolė“ rasite čia.

Visos teisės saugomos © Jaunyn